Dec 21, 2010

Haii peeps.. =)

Salam,

Lama x post entry kat my lovely blog ni.. ni saje je nak kongsi tips semasa mengandung.. FYI, i dah 6 bulan mengandung.. Alhamdulillah.. yela.. sebelum ni i tersangatkah risaukan kandungan ni sebab i ade mild anemia & gestational diabetic (kencing manis semasa mengandung).. maybe nilah alasan yang paling kukuh i boleh gunakan untuk alasan blog mimi-nohibi ni bersawang!! wawawawa.. skang ni i dah dapat terima hakikat dan sedang cuba untuk memberikan kondusi (permakanan + emosi) yang terbaik untuk anak i..

so the story is.. pas aku tau yang aku berisiko tinggi untuk dapat diabetic, aku sangatlah sedey.. sb ape?? sb doc bagtau aku yang bby akan besar daripada biasa.. nanti kena operate.. pastu yang menyentapkan aku ialah.. doc cakap diabetis ni boleh buat aku keguguran n maybe baby akan cacat.. memang emosi aku x stabil beberapa minggu memikirkan perkara ni sampai berat aku turun.. xde selera nak makan..

dan nasiblah mak aku yang ade diabetis jugak dapat mententeramkan aku yang gelabah ini.. memberikan info2 permakanan untuk orang yang diabetis macam aku ni.. kalo x, aku kalut jugak la.. kalut + tertekan sebab aku xtau nak makan ape!! stiap kali nak makan, aku termenung sb aku xtau makanan ape yang seswai utk aku.. kemudian aku kena make sure yang makanan aku boleh membantu darah (hemoglobin) aku naik.. memang aku pening sampai xde selera nak makan.. aku ni memang pattern yang kalut sket.. padahal masalahnye xdelah besar mana.. hehehe..

so.. antara langkah yang aku ambil ialah, aku stop terus minum nescafe faveret aku tuh.. memang terliur.. tapi nescafe ni boleh menyebabkan zat2 tidak dapat diserap oleh baby.. then, aku memasakla.. nak makan luar, pening kepala so masak jelah solution yang paling bagus.. aku makan hati ayam, hati lembu, makan bayam banyak, nasi kurang, minum air masak banyak, minum jus (dapat menambahkan penyerapan zat)... walaupun makan xberapa nak best sangat, tapi hasilnye walaupun berat aku turun tapi Hb aku naik.. dan baby normal.. pembesarannye mengikut minggu.. cume utk diabetis aku ni, aku kena banyakkan minum air masak dan aku kena kurangkan nasi atau karbohidrat.. gitula ceritanye..

so.. aku rase berdebar2 nak tunggu 3 bulan lagi.. macam mane lah rupe bby mimi yang bercampur dengan gen shahma ni ek?? harap2 tomey macam i laa.. waa.. gitu.. hahaha.. tu x kesah sangatlah.. yang penting bby sihat, cukup sifat dan selamat.. Aminn..

dan disini aku nak cerita pasal kurma jugak.. aku ade terbaca tentang khasiat kurma.. pernah tau jugak khasiatnye.. tapi kali ni nak kongsi dan pasni jugak, pas aku habis keja, balik rumah terus aku nak makan kurma bebanyak.. wawawawa.. aku ade TIGA KOTAK kurma yang x habis2 sejak dari bulan ramadhan aritu.. camne ade 3 kotak pun aku x tau.. so.. misi aku pasni, aku akan menghabiskannye.. n make sure sume khasiatnye sampai ke bby.. insyaAllah..


idur
Sabda Rasulullah S.A.W.,

“Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya.”



Buah kurma tidak mengandungi gula yang merbahaya. Ia merupakan makanan Rasulullah S.A.W & mempunyai byk khasiat. Ibu yang hamil digalakkan memakan buah kurma, bagi memudahkan proses bersalin. Ia juga elok dimakan sepanjang tempoh berpantang bagi memudahkan proses pengecutan rahim.
Antara kelebihan dan kebaikan mengamalkan memakan buah kurma:

a) Kaya dengan zat besi – sesuai dimakan oleh wanita yg sdg dtg haid & mereka yg mengalami masalah anemia (kekurangan sel darah merah)
b) Tidak mengandungi kolestrol.
c) Kaya dgn protein (1.8 – 2%), serat (2-4%), glukosa (50-57%), Vitamin A dan C, sodium & potassium.
d) Potasium penting utk sistem saraf yg boleh merangsang daya ingatan, meningkatkan nafsu kelamin & meningkatkan sistem pertahanan badan. Berupaya mencegah dr barah payudara & rahim.
e) Kandungan gulanya mudah diserap badan & memberi tenaga segera apabila berbuka puasa.
f) Boleh diberikan kepada bayi bagi mengurangkan kesakitan.
g) Memudahkan proses bersalin & pengecutan rahim.

Sekian,

Wassalam..

4 comments:

Ms. Widya said...

sonok nyer nak menyambut kedatangan orang baru.. jaga diri bebaik k dear.. jaga pemakanan.. smg mummy n bby always in a good condition.. Aminnn

deena awanis said...

take care yer mimi..don't worry..insyaallah everything will be ok.

me-mie said...

raha: mekaseh raha.. skang mmg tgh jg makan pn.. cume kdg2 x tahan jek..so terpaksa gak melanggar pantang larang makan.. huhuhuhu..

deena: mekaseh deena.. bgusnye kalo xde pape masalah kan.. sok nak p HUKM lagi.. ade kelas diet..huu..

armouris said...

lagi info tentang kurma di SIHAT SELALU - Khasiat Kurma