Oct 29, 2009

Mencari kebenaran dlm permakanan


Pagi ini: aku terfikirkan sesuatu.. tentang MSG: monosodium glutamat: perisa tambahan dalam makanan..

[*] hmm.. sejak akhir2 ni aku concern terhadap diet makanan-ku.. aku mencari makanan yg sedap tp at de same time aku still dpt menjaga kesihatan-ku.. kebiasaanya aku akan menikmati makanan dan cube mencari rahsia kelazatan makanan tu.. benda yg selalu aku terfikir adalah MSG!! hmm..MSG mmg akn menyedapkan makanan..

[*] semasa menunggu burger dimasak tengahari td..aku bertanya pd intan..


me-mie: intan..ape side effect MSG ek?

intan: kalo berlebihan sgt..nt rambut kite gugur..

me-mie: lg intan??..die memberikan chronic effect pd manusia

intan: ade effect pd hati..

me-mie: owh..bahaya gak ek..hmm..


[*] hmm..dulu ms sekolah2 mmg aku selalu diingatkan jgn mkn megi terlalu byk..nt rambut gugur..then bila meningkat dewasa..aku dh terlupa ape side effect die..ngeh3..smpailah bile tunang-ku menyarankan aku utk menjaga bdn-ku yg semakin meningkat ini..huhuhuhu..

[*] then bermulalah lembaran baru dlm hidup-ku..aku mencari jln terbaik utk makan makanan yg sedap tnpa memberi kesan buruk pd diriku..kebelakangan ini aku sering memasak..aku cube mendapatkan formula utk menghasilkan makanan yg sedap dan sihat..

[*] pernah aku memasak nasi goreng then membuat analisis dgn menjamah kwn-ku bekalanku itu..nasi gorng tu dimasak tnpa MSG..hanya bahan2 asli seperti bawang, sedikit garam, cili.. then sudah ku agak..ianya kurang terasa..hehehehe.. mybe aku xpandai memeasak kot..hehehe..tp aku akan belajar..byk lg yg perlu aku belajar..

[*] aku masih lg mencari formula masakan yg sedap..mencari bahan perasa asli yg aku boleh gunakan..aku nk masak something yg boleh rasa sesedap masakan yg menggunakan MSG..yea2..aku nk buat experiment masakan..hehe

Oct 28, 2009

MMS comey darinya..

Note ringkas darinya..walaupun tidak seberapa cantik ye lukisannya..tp ma hargainya sangat..abstrak tu pa..ssh nk lukis nih..memerlukan pa memerah keringat n perlu berhempas pulas utk keluarkan idea..hehehe..namun pa..msj nya sweet..ma suke..

AKU CINTA KAMU:
Saya minta maaf sakitkan hati kamu..
~ Shahma & Mimie ~
Love Forever

Rehersal kurik-kundi

video

video yg sempat dirakam
Ptg ni: aku melihat kwn2 seangkatan-ku menari kurik-kundi di Student Affair MUCH.. semangat aku nk p tgk.. hampir tiba hari2 utk mereka membuat persembahan iaitu pd malam 30 oct 2009 di palace of golden horses. perh..xsangka aku kalo fazli, hasan n nik yg sekeras kayu akhirnye berjaya menghasilkan rentak sendiri utk menari dlm tarian ini..chayala geng..hehehe..

[*] walaupun aku xmasuk.. tp aku nmpk perjalanan latihan korg.. setiap ptg msti korg berlatih.. then drag smpai mlm kt umah nik.. walaupun sometimes korg terpaksa berlatih siang mlm pagi ptg dlm kead yg terpaksa (sometimes).. tp aku tau korg msti dh passion dgn ape yg korg buat.. hasilnye.. bile aku tgk td.. korg dpt buat persembahan yg menarik n best..aku enjoy tgk performance korg..tu lum lg atas pentas yg voge de vazz tuh..mesti grand..ganda 23..growmmmthh....hwahwa..

[*] hah..lupe nk mention..hajar, housemate aku, pun turut menyertai persembahan ini..u know wat hajar..i'm proud of u..wlpn terpaksa dengar ckp si botak licin berkilat tuh, hajar akhirnye ttp dpt menari dgn baik sekali..kaulah harapan-ku HAJAR..harumkan nama rumah kita..(terpaksa ltk "rumah kite" je..sb xingt no umh kite..hehehehe)



barisan penari bersama cik tun botak licin berkilat

dr kiri: fatiha, lia, hajar, hana, intan


dr kiri: hazli, nizam, fazli, nik, hasan


so geng..hopefully guys, u'll give 110% at de real stage k!!

Mama-ku..

mak n me-mie


Pagi ini.. aku mcm sgt rindukan seseorang..last aku contact die ari Isnin..arini ari rabu..mcm dh lame je wlpn baru 3 ari..mak-ku..sejak akhir2 ni bz dgn treatment hydro-ozone nya..


[*] setiap pagi sampailah ke petang die akan buat treatment tu di Melaka..jauh die travel dr Muar ke Melaka sorg2..kesian die..anak2 die sume jauh diperantauan mencari rezeki..xdpt nk temankan die..ayah aku plak bekerja..nasiblah ada pakcik-ku yg turut buat treatment di tempat yg sama..pakcik-ku selaluny akn ditemani oleh isterinya..Cik Ani..cik ani lah yg selalu menjadi peneman mak..sekarang ni cik ani adalah kwn baik mak..mekaseh cik ani sb slalu bersam mak..


[*] nk tau..mak aku selalu berpesan supaya menjaga kesihatan dr awal..dr muda lg..supaya bila lanjut usia..insyaAllah kesihatan kita terjamin..sekarang ni mak aku mengidap diebetis di tahap pertama..walaupun tidak kronik tp ianya menyukarkan perjalanan hidup mak aku..selalu keletihan..sehinggalah die terpaksa bersara keja awal..hmm...



Semah n Semah Jr.


[*] mak aku seorg yg berdedikasi dlm kerjanya..beliau seorg guru besar..confirm sume student takut dgnnya..sb die sgtlah garang..tp die terpaksa utk dlm memastikan mereka dpt menjadi insan yg berguna..i really admire her..tp aku xdpt nk jd setegas die..walaupun gen tegas xde dlm aku..tp gen cikgu ade dlm darah aku..so..jdlah aku cikgu jgk..ngeh3..


[*] bercerita tentang kerjaya..dulu..aku menyimpan cita2 utk jd medical doctor..mak ayah aku pn mengharapkannya..they can see de potential in me..kejayaan demi kejayaan aku dh capai..tp kuasa tuhan..kalo dh ditetapkan perjalanan yg berbeza dr ape yg dirancang..kite kena lalui jgk..aku kecewa..lg kecewa aku tak dapat merealisasikan impian mak ayah aku..huu..


[*] akhirnya..aku disini..sbg pengajar..tp aku bersyukur..hmm..teringat ms zmn sekolah2 dulu..when i 1st wear spectacle..semua kwn2-ku dan cikgu sekolah panggil aku semah junior..ngeh3..muke aku semirip mak aku..lg mirip bile aku pakai spek.. adei..bile teringat..tergelak aku sorg2...
[*] mak..kalo berkesempatan mimi nk dok muar..leh mimi selalu jenguk mak..mimi sanggup tukar karier jd cikgu sekolah supaya senang sket mie mintak keja kt muar..leh bermastautin di muar..hmm..kalau diberi kesempatan ini dapatlah mie menabur bakti mie pd mak n ayah..rsnye mcm tiada ape2 yg diberi utk membalas jasa mak ayah..hmm...
me-mie: semoga aku diberi kesempatan utk semua ini...

Oct 27, 2009

bengang...

laptop aku xsiap lg..huhu...

Oct 26, 2009

my big brOO..



abg-ku cm gangster kg.sebelah; tp baik hati..


Sarip @ LOBO: abg-ku ini..sejak akhir2 ni sgt baik terhadap-ku..risau aku..selama ini die hy tau membuli aku sj.. suh wat itu ini..kena kutuk..kena marah..sume adelah..bak kate org, selagi die jd abg selagi tu die akn mengerah aku sehabisnye..hwahwa..kalo korg nk tau ape yg penah die buat pd aku..

[*] kalo aku mintak die tlg amik aku di cheras (sebelum aku ade keta)..die akn marah2 aku dulu..ckp dgn perasaan yg aku ni amatlah menyusahkan die..then bile die amik aku..die akn start membebel ckp benda yg bukan2..mybe sb die xpuas hati kot bile aku ngadu kt mak yg die xmau amik..hwahwa..pdn muke die..tu jelah senjata aku bile die serang aku..~ "MAK"


[*] then penah sekali aku mintak die bwk aku ke shah alam..die mulalah bising..blablabla n aku xbley blah..aku pn amik tindakn sendiri..aku p sendiri naik public transport..bile mak aku kol n tau aku ktne...die trus bimbangkan aku..sb aku tb2 berani p sendiri jauh2..wlpn xdelah jauh mn pn dp UPM tuh..ape lg..mak aku carilah sarip..natijahnye..sarip dgn marahnye menjemput aku di shah alam..rajin plak die nk amik aku kn..ngeh3..skali lg..pdn muke die..


tu antara cerita antra dua adik beradik ni...sejak akhir2 ni..die jd lembut hati sket dgn aku..siap berpeluk-peluk bahu dgn aku smbil shopping di jusco..mybe slpas mak dh slow talk dgn die, die insaf kot..die actually baiklah sgt dgn adik aku..tp dgn aku die lyn buruk..dgn kuasa tuhan..die berbaik dgn aku..so skang ktorg jd bestfren plak..hwahwahwa..ke ko ade niat jht lobo???hukhuk...ni cite baik die plak...


[*] setiap kali p alamanda atau mn2 shopping complex..di mana dia akan ajak msuk butik sukan..die akan paksa aku pilih brg2 sukan..cthnye kasut ke..baju ke..papelah..die nk blanja..pelik aku dibuatnye..org lain plg elak nk kuar duit..die memaksa kuarkan duit die utk aku plak..hwahwa..lawaok2..aku terharu bro dgn kemurahan ko tu..tp aku xsampai hati nk habiskan duit ko..wlpn aku nk je amik nike capri pink aritu..ngeh3..


[*] then ko dgn rela hatinya..bawakkan keta aku p servis..guna duit ko plak tu..hwahwa...wlpn alignment keta tu xbrape baik jgk tp aku still berterima kasih pd ko sb ms tuh aku xde duit..nsblah ko ade utk servicekan keta aku..kalo x aku beraya tnpa katak merah-ku..huhuhu...


[*] n ritu..ko berjaya pujuk ayah utk membelikan aku laptop..terharu aku skali lg..xsangko ko akn bersusah payah utk aku..huuhuu..di saat2 ku sgt memerlukan laptop, ko berjaya dapatkan dana utk aku..wlpn aku terpaksa menghitung hari bilakah aku akn dpt laptop tuh sb sdg di instalkan windows nye..huhuhu..


tulah kisah atra aku n sarip..hy aku je yg pgl ko sarip..fara n abg pgl ko lobo..lawok..xleh aku pgl ko lobo..xbest langsung nama tuh..

pape pn..even my siblings sometime r nuts, me..still love them very much..buruk mcm mn pn..aku akn terima..air dicincang xkn putus beb..n kite sebagai 1 family..kena saling suport menyaport..saling percaya mempercayai..saling ingat mengingati..setiap kenangan kite kena ingat, hargai n abadikan..

raya: azam, sarip, mimi yg hendak dipukul, nur, adah

raya: aku plak pukul sarip, adah, nur n azam..

manja abg-ku in sebenarnye..(die bhsakan diri die "ADIK" kt mak aku..heee..)


wlpn xclear..inilah sarip-ku..

"OHANA means family.. FAMILY means no body left behind.."

Pertemuan dgn bakal adik ipar..

24th Oct: arini aku n shahma melawat adiknya (ika) yg berada di UM.. setiap kali melawat adiknye, aku akn jd agk excited.. i'm trying n wanna get closed to his family.. so..everytime he bring me to visit his lil sis..i'm getting excited n lil bit nervous..ngeh3..


we have dinner at Old town white coffea bangsar south when introduce by ika..at first i decide to eat nasi ayam jek..but for u ika..i treat u OTWC..ok..let we see wat we have??..we have tom yam, asam laksa, n mee curry..sume bes..tp aku py je xsedap sgt..mcm mee ruski..huh..to OTWC: pls take note k..hampagas tol..

shahma n ika: mai kita makan!!!

die ni..tolak kayu batu je..yg lain sume die sental..


ok..before end of entry..let me introdyce shahma's 1st sister..ika..kalo xsilap aku umur ika sebaya adik aku..20..ika ni adlah ank yg ke-4 dp 7 org adik brdiknye..rite now she's undergoing her medical study at UM..so we get 1 medical doctor in our family (hopefully it will be "our" lah..ngeh3..)..baik orgnye..sopan santun..lemah lembut..berbudi perkerti..cute..n bijaksana..hmm..itu sj yg aku leh cite wt ms ni..ngeh3.. p/s: ika..pndai x akak bodek??ngeh3...


kami melihat UM mempunyai masa depan yg cerah sb ika ada utk memimpin..ngeh3..

Oct 21, 2009

tagging result


1.Do you still talk to your FIRST love
nope n never..

2.What was your FIRST job?
PR at The Store

 3.What was your FIRST car?
Red Mistic Myvi SE named Cheewee a.k.a katak merah

4.Who was the FIRST person to text you today?
my hubby chubby shahma

5.Who is the FIRST person you thought of this morning?
only him..my hubby chubby shahma..
6.Who was your FIRST grade teacher?
mak aku..
7.Where did you go on your FIRST ride on an airplane?
KK sabah..sm cm ika..
8.Who was your FIRST best friend & do you still talk?
faezah..lm xjumpe die..
9.Who was the FIRST person you talked to today?
hee..my cayunk bucuk..sb die kejut aku bgn subuh..thanx syg..
10.What was the FIRST thing you did this morning?
talked to my syg..then solat..
11.FIRST foreign country you've gone to?
not yet..tp nk sgt p venice..huhu
12.FIRST movie you remember seeing?
harry porter..ms berumur 20thn..gler lmbt berkembang..
13.Who was your FIRST roommate?
fala my lil cutie sis..untill now..
14.What is something you would learn if you had the chance?
learn to run business..

15.Did you marry the FIRST person to ask for your hand in marriage/ you asked to marry?
not yet..but insyaAllah he will be the first..pray for me..hee..

16.What was the first sport you were involved in?
netball..in my blood..

17.What is the first thing you do when you get home?
bukak astro..carik cartoon..

18.Nama Org yg nak di TAG..
shahma-ku
fala-ku
intan azuzarina
nursolehah

Oct 19, 2009

..the way he shows SAYANG to me..

Arini.. xtau nape aku galak nk membloging..byk cite ms weekend kot..hehehe..best2..i like eventhough it's a packed weekend..

[*] masuk entry: hmm..kdg2 kite tertanya..mcm mn kite nk tunjukkan rs syg pd org yg kite syg..syg tu bukan sekadar luahan..bukan hy sekadar perkataan..tp mesti diikuti dgn perbuatan yg ikhlas utk menunjukkan yg kite betul2 syg pd die..dan perbuatan itu tidaklah perlu banyak kuantitinya..tp kualitinya..eventhough its just a small thing, its really can show ur love..

[*] utk insan bernama lelaki..sekecil-kecil perkara yg anda buat..sebenarnya amatlah dihargai oleh si dia..dan jgn lupa.. sekecil-kecil pekara yg menyentuh hatinya..adalah perkara yg amt menyedihkan utk si dia..

[*] aku tau die syg padaku bila....


bila die curi2 amik gmbr aku..wlpn ms tu aku sempat pose..ngeh3..

bile die xkesah pegangkan my gadget handbeg ni sementara aku p toilet..

bile die sanggup bwkkan handbeg ku pabila aku ngadu beg ni berat..

bila..die bersungguh-sungguh betulkan speck aku yg senget ni..

[*] sungguh indah cinta dan kasih syg ni..semoga ianya akan terus bersemi hingga akhir hayat..dan oleh itu aku hadiahkannya..aiskrim yg sedap yg dikongsi bersama2..ngeh3..


sayang you lebihlah..;)

Cerita bergambar...

Pagi18hb Okt 09: aku meneman mak aku ke putra specialist hospital Melaka utk menjalani hydro-ozone teraphy..











Tghari: selepas selesai terapi mak aku ajak jejalan di kampung seberang sungai ini..pd mulanya aku tertanya2..ni kampung ape ni..??nape cm cntik sgt..??










Owh..rupenye..ini adlah kg.morten..kampung yg dikekalkan oleh pihak majlis bandaraya melaka utk tujuan perlancongan dan de most important thing is for Malaysia herritage..











Apa yg ada pd kg ini??..kg ni dikekalkan kerana keunikan binaan rumah org melayu melaka..rumah melayu melaka tersgtlah tomey dan agk rendah..so dgn keunikan ini..maka kg ini dikekalkan walaupun ianya berada di tengah bandar..walaupun begitu..kg ini dijaga dgn sgt rapi..dan ada satu rumah di kg ini telah dijadikan sbg musium..mn2 pelancong boley melawat vila sentosa ini utk mengenal rumah melayu melaka dan adat istiadat mereka...





Inilah umah melayu melaka..sgt cute..model aku pn cute..













Sungai kg.Morten telah dijadikan laluan bot utk pelancong meninjau keadaan sekitar kg.Morten dan sekitar Melaka...aku cm rs kt Venice, Italy plak..










Boardwalk adalah laluan pejalan kaki di seberang kg.morten..dari sini kite leh meninjau kg.morten disamping melihat keindahan paya bakau disepanjang boardwalk ini.. pemandangannya agk cantik..mari kite lihat..















Mak-ku..jln dulu mak..mi amik gmbr..













Stop point @ boardwalk..ade bot pelancong lalu..diseberang tu adalah kg.morten..













me-mie sempat pose gitu..pandai mak amik gambar..



















Bunga Cinta Lestari


16th Oct 09: another historical day for me n shahma.. sebelum kami balik muar, shahma telah membuat keputusan yg membuatkan aku sgt x percaya..die decide utk menonton wayang bersama-ku..dis is da very 1st time shahma watch movie at cinema..hwa..ganda 23..growmmthh..mmg x ku sangka keputusan ini sb die memegang janji pd diri sendiri utk tidak melihat wayang sehingga die berkahwin..

satu kebahagiaan buatku bile die setuju tgk wayang..maklumlah aku brenti tgk wyg sb die melarang..so bile die dh leh tgk wyg..aku lehlah ajak die tgk lg..ngeh3..tulah abg xcaya ckp ma dr dulu..tgk movie kt cinema mmg best..skrin besar..sound system best!! telah dipercayai, shahma-ku ini telah mengubah persepsinya dan apa yg aku lihat..die tlh jatuh cinta pd wayang..hehehe.. cayalah bang..nt kite p layan lg k..hehe..




dan..sebelum smpai ke umah-ku..bunga cinta lestari ini telah dihadiahkan kpd ku..huhu..terharu sgt syg..1st time dpt bunga dp seorg insan bernama lelaki..huhu..lav u a lot syg..



anothers happy story



Wani the bride


Tanggal 17hb Okt 2009.. kazen-ku, Salwani Selamat telah selamat bernikah dgn pasangannya khai kacak (nick name yg diberi wani)..ngeh3..name yg slalu kami (aku, adah, fara n nur) gelakkan pd wani sb lawok r guna perkataan kacak tuh..hwahwahwa..


majlis berlangsung dgn sgt meriah.. ptg ade potong jambul..mlm ade kenduri sket..then majlis nikah..perh..byk tu kos blanja die..tp mknan die mmg sdp r..menjilat jari tuh..


rugi adik kesyagan ku xde..huhu..kalo x..lg best r fala..ko xde..mjlis tu senyap je fala..sume cm bisu jek..ngeh3...


pape pn tahniah..n semoga kazen-ku ini berbahagia hingga ke akhir hayat..mereka akn melangsungkan mjlis persandingan mereka pada 6hb dis 2009 bersama-sama adinda wani iaitu wana..confirm lg meriah..double wedding..xsabar aku nk tgk wana (my best kazen) kawin..lg best sb aku jd pengapit..ngeh3..


Mr and Mrs. Khairuddin

Blue theme from her to him..
[*] to view anothers wani's wedding can go to.. nursolehah's blog
p/s: next event - 1hb nov 09: nana's wedding - 22hb nov 09: abangku wedding -

Oct 15, 2009

Morning entry..

Pagi ni.. lum ade yg menarik utk diceritakan.. tp bile lihat sekeliling..ade benda yg aku ingin kongsikan..dis all are my cute stuff where its always around me..cute stuff make me feel cute..ngeh3..
my W508
my red cheewee: make me feel hotz n cute..ngeh3..


car's stuff: lil pooh: goyang2 kepala mcm owner-nye


car's tomey stuff: from my chubby hubby shahma


car's tomey stuff: from my chubby hubby shahma

my Cotton Field gadget handbag: all women stuff can fixed..ngeh3..

my bearbear from my hubby chubby shahma..slalu tmn aku tido..


tomey stuff on my desk..

Here..something that make me feel geram sgt bile jumpe..rs nk makan je..ngeh3..


shamsul kirdy a.k.a kiddy: ank kesayangan mak-ku


my lil sis sometime make me angry..but i love u sis..

ni lagi aku geram..dhlah cute..rajin mengamas plak tuh..ngeh3..

End of enty..;)