Dec 14, 2009

Lopor Waterfall, Blue River Hulu Langat


Lopor Waterfall

12 Dis 2009: Destinasi geng MUCH's Nature (yang baru diwujudkan arini oleh aku sendiri.. hehehehe..) pada minggu ini adalah LOPOR WATERFALL, Blue River Hulu Langat. Expedisi kali ini telah dirancang oleh k.Laili memandangkan hanya beliau sahaja yang pernah jejak di destinasi ini..(orang Langat pn xtau tempat ni.. ngeh3..)
**
[*] Jam 8pg kami berkumpul didepan Tower10. aku terpinga-pinga lihat diorg memakai kasut untuk bermandi-manda di air terjun!!?? ape hal plak ni.. nape kena pakai kasut plak?? huhu.. rupenya, menurut mereka.. untuk sampai ke Lopor waterfall, kami perlu mendaki sedikit.. huhu.. terkejut beruk aku.. kerana aku hanya memakai selipar!! dahla selipar pinjam plak tuh.. hukhuk.. sgt sadis..

hanya b'selipar utk m'daki bukit sejauh 3.5 km..huu..


[*] Tepat jam 8.30pg kami bergerak ke destinasi. Pada lebih kurang jam 9.30pg kami tiba di kawasan hutan Lopor Waterfall.. ada perkara yang buat aku lagi terkejut.. rupenye kami kena mendaki bukit sejauh 3.5km sebelum boleh sampai ke destinasi itu.. hukhuk.. xdapat aku bayangkan mcm mn aku nk daki bukit dgn hanya memakai selipar.. hukhuk..
**
[*] sebelum memulakan pendakian.. kami membuat sedikit streching.. mengharapkan supaya tiada pendaki yg akan krem nt.. ngeh3.. dan doa juga dibaca.. memandangkan tiada yg volunteer nk bc doa.. so aku pn bacalah.. smbil baca doa tu, aku tergelak2.. huhu..diorg tertanya2 nape aku gelak.. dlm hati aku berkata: ni doa penerang hati utk mudah belajar ni.. ngeh3.. tapi.. mereka dgn yakin mengaminkan doa aku.. hee..
**
[*] pelbagai rintangan yg perlu kami lepasi utk sampai ke destinasi pilihan.. perh.. penuh cabaran.. naik bukit.. turun bukit.. dgn curam 45 degree.. dgn pelbagai halangan lagi.. huhu.. sungguh mencabar.. hampir 12 checkpoint a.k.a point kami berhenti sebelum smpai ke air terjun.. pancit.. stamina kureng.. huhu..
**

jalan yg berbatu-batu.. silap langkah putus selipar..

bukit yg curam pd 45 darjah yg t'pksa kami daki..

pokok tumbang yg t'pksa kami panjat..


[*] cerita exclusive: pancat yg sgt ditakuti oleh seorang hamba Allah ni, telah menaiki kakinya.. sungguh kesian.. menangis2 die.. die sgtlah fobia pd pacat.. berpeluh2 die bile pacat naik.. ini sume disebabkan die hy memakai selipar.. hukhuk.. kalo x msti de pacat kaco.. n lg satu mybe sb darahnye manis kot.. ngeh3.. mekaseh pd k.Laili yg menolongnya.. dan tak dilupakan jg pd k.jijah (meminjamkan kasutnya) dan k.nana (meminjamkan stokin pacatnya) kerana berkorban pd hamba Allah ini.. hehehe..


gaya baru si pendaki yg takut pacat..


[*] setelah hampir 1 jam setengah, pd jam 11pg kami tiba di air terjun Lopor.. waahh... berbaloi2 kami merempuhi rintangan yg ada.. sungguh shantek.. indah.. dan tenang air terjun Lopor ini.. best giler.. airnye sgt sejuk.. mcm mandi ais je.. menggigil kesejukan kami.. sungguh indah ciptaan Allah S.W.t ini.. subhanaAllah..
**

Menu kami:
~ nasi goreng (mimi masak!! hee..) ~
~ crab stick, sosej, drumlet (k.Laili masak) ~
~ kek Sarawak, wajik, (k.nana bawak) ~
~ JoSa pine ~

Aktiviti kami:
~ mandi-manda dlm air yg sejuk ~
~ memanjat air terjun ~
~ menjerit di bawah air terjun ~
~ melepak di bawah air terjun ~
~ tergelincir di air terjun.. ngeh3.. ~
~ menggelongsor di air terjun.. (dak laki je buat..kami takot..) ~


akhirnye kami sampai.. hee..;)

k.nana n zamri yg plg awal terjun ke dlm air..


shantek kn..

k.jijah n nora yg diusha mamat sebelah (modal: roti.. hee..)


azi yg kesejukan..


[*] ape pun.. segala usaha kami sgt berbaloi.. kami sgt gumbira telah dipertemukan dgn Lopor Waterfall ini.. sgt release tension..
**
[*] kami bergerak pulang pada jam 2.30ptg dan selamat tiba di rumah pada jam 4.30ptg.. Alhamdulillah.. pengalaman ini amatlah bermakna utk kami.. so next destinasi kt mane ek geng MUCH's Nature..??? hwahwa.. nantikan our next expedition.. ;)

p/s: terima kaseh kpd sume untuk expedisi yg sgt menarik ini.. mekaseh jgk diucapkan pd my dear Shahma kerana memberi pelepasan utk menyertai ekspedisi ini.. hee.. thanx cyg.. ;)

3 comments:

Kinjunx~ said...

huhu..ko g tmpt niy? bile mase lox?

||chickserame|| said...

whoaaa bestnye trekking...chantek plak tu waterfalls nye..bile nak pi lg..nak ikotttt!!hehe

baluke said...

cantik r ayag..nk ikottt...