Jun 21, 2010

Kebaikan seks.. hehe..

Akhirnye status aku membolehkan aku bercerita tentang perkara-perkara sebegini.. hahahahahaha... so disini aku hanya ingin berkongsi maklumat ye tentang sex.. bukan maklumat tentang cerita seks saya k..haha.. dosa ye bercerita hal kelambu pada orang lain.. ingat jangan pernah bercerita... mai kite check it out kebaikan seks yang mungkin anda tidak tahu.. hehe..;)

http://www.emocutez.com

Kebaikan hubungan seks tidak berakhir di kamar tidur sahaja, malahan mempunyai manfaat kesihatan lain yang menakjubkan. Di antara kebaikkan seks yang disokong oleh kajian saintifik termasuklah:

1. Seks mengurangkan tekanan
Kebaikkan seks yang utama ialah ia mengurangkan tekanan darah dan ‘stress’ secara keseluruhannya. Mengikut kajian yang diterbitkan oleh Biological Psychology, terdapat kaitan yang kuat diantara hubungan seks dan penurunan tekanan darah.

2. Seks meninggikan Immuniti badan
Aktiviti seksual yang bagus bermakna anda mempunyai kesihatan fizikal yang baik. Membuat hubungan seks 2-3 kali seminggu dikaitkan dengan tahap antibodi A yang tinggi yang melindungi kita dari demam dan jangkitan kuman yang lain. 

3. Seks membakar lemak
Seks selama 30 min membakar 85 kalori atau lebih dan merupakan kaedah senaman yang baik kerana ia melibatkan aktiviti fizikal dan mental yang menyeluruh, kata Patti Britton, PhD, Pakar seksologist dari US.

4. Seks menguatkan kesihatan jantung
Ia bukan sahaja menguatkan jantung malahan mengurangkan serangan jantung berbanding dengan mereka yang lebih kurang aktiviti seksnya. 

5. Seks meninggikan Self-Esteem
Seks meninggikan ‘Self esteem”. Kajian yang diterbitkan dalam Archives of Seksual Behavior menunjukkan, seks membuatkan kita merasa lebih bangga terhadap diri sendiri.

6. Seks membuatkan kita lebih menyayangi
Pelukkan mesra semasa hubungan seks merembeskan hormon oxytocin yang dipanggil “love” hormon yang mempengaruhi rasa sayang dan mengasihi.

7. Seks mengurangkan sakit
Semasa hormon oxytocin meninggi, tahap endorphins meningkat dengan tinggi menyebabkan rasa sakit berkurangan. Jadi sekiranya sakit kepala, sendi dan simtoms PMS semakin berkurangan. Anda boleh berterima kasih kepada hormon oxytocin dan hubungan seks anda.

 8. Seks mengurangkan risiko kanser Prostat
Didapati ejakulasi yang kerap pada usia 20’an mungkin boleh mengurangkan risiko kanser prostate semasa lebih berusia, demikian menurut kajian yang diterbitkan oleh British Journal of Urology International.

 9. Seks menguatkan otot pelvis
Senaman kegel semasa seks menguatkan otot pelvis seterusnya mengurangkan risiko rahim jatuh dan masalah terkencing apabila usia menopos nanti.

 10. Seks membuat anda tidur lebih lena
Oxytocin yang dirembeskan memberikan rasa mengantuk dan mendorong tidur yang lebih nyenyak menurut kajian.

Sumber info: http://portal.alamhamil.com/

http://www.emocutez.com lalalalalalalala..hati ku girang..lalalala..;-p


Sekian,

Wassalam..

5 comments:

deena awanis said...

mimi 'exercise' banyak2 yer..nanti boleh join club mummies..huuhuhu

intan azuzarina said...

btol2 deena..leh kwn ngan baby2 kte kan...hehehe

baluke said...

i try my best nnt huhuhu

intan azuzarina said...

chaiyo shama and mimie..hehehe

me-mie said...

hahahaha...mekaseh sumer..doakan kami ye..bang kena byk2 "exercise" ni..heheh